Amazon


Get Up To 80% OFF Winter Outwear.

Mladića ubio bik na festivalu encierro de toros (VIDEO)

Na festivalu ulične trke bikova u Pamploni (Veracruz, Mexico) mladića bikovi izboli do smrti.

Ensijero sa bikovima (šp. encierro de toros) je španski tradicionalni običaj koji se održava u mnogim selima i nekoliko gradova u Španiji.

Ensijero predstavlja trčanje pred bikovima, kravama ili juncima određenim ulicama grada ili sela čiji su prilazi zatvoreni. Trčanje se na kraju završava ulaskom u arenu za borbu s bikovima, koridu. Za razliku od koride, u kojoj učestvuju samo profesionalci, u ensijeru može da učestvuje bilo ko, i nema direktnog nasilja nad bikovima - čak je i vuča za rep nedozvoljena. Najbolji trkači su oni koji uspeju da trče veoma blizu bikova ali ih ne dodiruju. Povrede su uobičajene i česte, i trkača i bikova - trkačima se obično dešava da padnu i da ih masa i bikovi pregaze, ili da ih bikovi nabodu, a bikovima se dešava da klizaju i da padnu, ili da zaglave kopita na loše popločanim ulicama.
Ovaj običaj je nastao tako što su prilikom premeštanja bikova iz korala do klanica mladići uskakali među njih kako bi se pravili važni svojom hrabrošću.
Na ensijerosima se obično odredi jedna ruta kroz grad kroz koju će trka proći, i okolne ulice se zatvore. Obično se koristi 6 bikova koji pre podne trče u ensijerosima a popodne se bore u koridama.
Dozvoljena starost za trčanje se razlikuje od grada do grada. Neki, kao na primer u San Sebastijan de los Rejes dozvoljavaju učestvovanje osobama od 16 godina pa na više, međutim, u najvećem broju slučajeva, dozvoljeno je samo punoletnim osobama da učestvuju u ensijerosima.
Najpoznatiji ensijero je svakako Sanfermines koji se održava u Pamploni između 6. i 14. jula. Takođe je veoma poznat ensijero u San Sebastijanu de los Rejes, gradu koji je poznat kao "Mala Pamplona" (šp. Pamplona chica) koji se slavi 28. avgusta.*
*Preuzeto sa: https://sh.wikipedia.org/wiki/Encierro

VIDEO

Previous
Next Post »